Top izbor

Na šta trebate obratiti pažnju ako želite napraviti top izbor u kupovini mašine za veš ili za suđe

Gospodarstvo / Promo | 19. 11. 2022. u 08:35 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naši, ne tako davni, preci većinu poslova morali su raditi ručno i uz mnogo teškog fizičkog rada. Kako se vremenom tehnologija razvijala, rađale su se nove ideje i inovativni uređaji koji nam danas značajno olakšavaju živote i svakodnevne obaveze. Neki od uređaja bez kojih sada ne bismo mogli zamisliti život sigurno su mašine za pranje veša na prvom mjestu, a zatim i one za pranje suđa.

Međutim, kupovina ovih uređaja nekada može biti teška ukoliko niste sigurni šta tačno želite. Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta i preporuka kako biste napravili top izbor u kupovini svojih najdražih pomagača u domaćinstvu.

Kako izabrati pravu veš mašinu

Osnovno što tražite kad kupujete mašinu za veš jeste da dobro pere i da je kvalitetna dovoljno da traje godinama. Međutim, kako se tehnologija razvijala, danas imate i brojne druge opcije i mogućnosti da birate kada kupujete mašinu za veš.

Prvi izbor koji trebate napraviti je odlučiti hoćete li mašinu sa prednjim ili gornjim punjenjem. Mašine sa prednjim punjenjem obično su nešto jeftinije, a pri tome troše manje vode i energije. Neke od prednosti ovih mašina su što odjeća nakon pranja bude mekša, manja potrošnja deterdženta, imaju veći broj programa rada i mogućnost pranja na višim temperaturama, veću brzinu centrifuge, što znači i brže sušenje. Od nedostataka bismo izdvojili duži ciklus pranja, nemogućnost vađenja bilo čega što vam je ostalo u džepu u toku pranja, a ne možete naknadno ni dodavati odjeću koju ste zaboravili ubaciti...

Kada su u pitanju mašine sa gornjim punjenjem, treba istaći da su one uglavnom nešto skuplje, manje su širine pa su pogodne i za manje stanove ili kupatila. Manjeg su i kapaciteta pa se preporučuju porodicama sa manjim brojem članova. Ciklus pranja je kraći što znači da će vaš veš biti brže opran. Ove mašine troše više vode, oštrije su za veš, a učinak pranja je skoro isti kao kod frontalnih veš mašina.

Prilikom kupovine mašine za veš trebate voditi računa i o njenom kapacitetu, jer ukoliko imate veliku porodicu i mnogo odjeće za pranje, onda ćete tražiti onu sa većim kapacitetom, kako ne biste morali veš prati „na rate“. U standardnoj ponudi možete naći veš mašine kapaciteta od 5 do 11 kilograma, tako da ne biste trebali imati problema sa pronalaskom modela čiji kapacitet odgovara potrebama vašeg domaćinstva. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, neki proizvođači nude i znatno veće mašine kapaciteta od 15 do 18 kilograma.

Brzina pranja također je nekada važna, a trebate znati da mašine sa gornjim punjenjem obično brže peru veš, a ako ste se odlučili za mašinu sa prednjim punjenjem onda potražite model sa programom za brzo pranje. Imajte na umu da kada koristite ovaj program nikako ne biste trebali do kraja puniti mašinu i previše je opteretiti jer veš neće biti dobro opran.

Ne zaboravite i izmjeriti prostor na koji ste planirati smjestiti mašinu kako biste kupili onu odgovarajućih dimenzija i kako ne biste imali problema sa njenim smještanjem poslije.

Savjeti za održavanje mašine za veš

Kad ste već izabrali najbolju mašinu za sebe, nemojte zaboraviti i da je pravilno održavate kako bi vam ona što duže trajala i što bolje prala veš. Ono što trebate uraditi jeste da slijedite uputstvo za upotrebu svaki put, nemojte u nju ubacivati veće količine veša nego što je predviđeno. Kako bi mašina radila besprijekorno kao prvog dana trebali biste je makar jednom mjesečno dubinski očistiti. Koristite snažno sredstvo za čišćenje koje može ukloniti sav kamenac bez oštećenja metalnih i plastičnih dijelova uređaja. Ukoliko želite izbjeći kupovinu nekog jakog hemijskog preparata, onda možete i sami napraviti domaće sredstvo koristeći sodu bikarbonu i sirće. Sipajte sodu u dio za deterdžent, nalijte malo alkoholnog sirćeta i uključite praznu mašinu da radi. Ako redovno praktikujete ovakvo čišćenje, naslage kamenca će nestati.

Nemojte zatvarati vrata vaše mašine za pranje veša odmah nakon upotrebe. Ako ostavite vrata otvorena 15 do 30 minuta po završetku ciklusa, osiguravate uklanjanje vlage i sprečavate nakupljanje plijesni i bakterija u vašoj mašini. Zaostalu vlagu nakon toga obrišite suhim i punijim ručnikom.

Neki koriste previše deterdženta, jer vjeruju da će tako mašina bolje oprati odjeću. Međutim, ovo je zabluda. Previše deterdženta, odnosno više od onog što je predviđeno u uputstvu proizvođača veš mašine može samo da smanji efikasnost uređaja.

Šta očekujete od mašina za pranje suđa

Mašine za pranje suđa najbolji su saveznici svakog modernijeg domaćinstva, a ne samo da olakšavaju ovaj, za neke, mukotrpan posao, već i garantuju besprijekorno čisto posuđe uz minimalnu potrošnju vode i električne energije. Ako ste riješili da pojednostavite svoju svakodnevicu i uživate u blistavom posuđu, pročitajte Top izbor vodič za kupovinu perilice posuđa.

Kada je riječ o mašinama za suđe, na tržištu su dostupni samostojeći i ugradbeni modeli. Samostojeće mašine koriste crijevo za dovod vode povezano sa česmom na sudoperu i odvodno crijevo koje ispušta prljavu vodu. Riječ je o većim uređajima, pa ako nemate dovoljno prostora u kuhinji, onda su možda ugradbene mašine bolje rješenje za vas. Ugradbeni modeli uglavnom su skuplji od samostojećih.

Prije kupovine mašine za suđe potrebno je da odgovorite na sljedeća pitanja: koliko često ćete koristiti taj uređaj i koliko članova broji vaše domaćinstvo. Ako imate manju porodicu i planirate uključivati mašinu svaki dan onda vam je dovoljna mašina od 9 kompleta. Da biste osigurali uštedu vremena, vode i struje, u ovom slučaju mogli biste sačekati da se nakupi prljavo posuđe i da pranje uključite na kraju dana.  Ako ste ograničeni prostorom i možete da smjestite u kuhinju samo uske sudomašine, širine do 50 cm, onda računajte da ovi modeli mogu oprati do 11 kompleta. Odličan primjer je samostojeća mašina za pranje suđa - inverter GORENJE GS541D10X, dimenzija 44,8 cm širine x 84,5 cm visine x 60 cm dubine. U nju stane 11 kompleta, a posjeduje i funkciju pranja polovičnog punjenja.

Zabluda da su mašine za suđe veliki potrošači vode i električne energije dugo je opstala zbog starijih energetski neeefikasnih modela. Međutim, razvoj inovativnih tehnologija donio je značajne promjene na tržištu bijele tehnike, pa i mašina za pranje posuđa. Svaki model danas posjeduje Energy Star ocjenu, odnosno podatke o energetskoj efikasnosti na godišnjem nivou.

Izbor ciklusa pranja varira od mašine do mašine, a što je više programa i raspoloživih opcija, to će cijena uređaja biti veća. Premda napredniji modeli sa raznim funkcijama koštaju više, mogu biti isplativiija varijanta na duže staze, pogotovo kad obezbjeđuju uštedu struje ili vode. 

Kopirati
Drag cursor here to close